Kalimpa és a kívánságok

 2013.03.10. 09:51

bábos gyerektorna http://www.mocorgotorna.hu/

Úgy általában véve is szeretem a napokat. A hétfőt, a keddet, a szerdát… (nem muszáj felsorolni, de gondoltam, ezzel is lehet játszani picit a gyerekkel, tudják-e napok neveit).
De van egy nap, amelyik mind közül a kedvencem! Ez pedig a születésnap! De hívhatnánk úgyis: kívánságnap. Mert ezen a napon szinte minden csodálatos dolog megtörténhet!

Én egyszer –balga fejjel – hullócsillagot kívántam mindenkinek, hogy mások kívánságai is teljesülhessenek! Az Éji Égbolt királya ezt olyan komolyan vette, hogy az összes csillagot a földre hajította! Hiába gyűjtöttük, szedtük össze barátaimmal, a király ragaszkodott a kívánság teljesítéséhez, és addig dobálta az égről a fényes korongokat, amíg minden egyes embernek jutott belőle.

•          Végtelen: korongok szétdobálva, mindenkinek össze kell gyűjtenie minél többet és odaszaladni vele a játékvezetőhöz, aki persze azonnal szétdobálja.

Húros Henrik igencsak furcsát kívánt a neki hulló csillagtól! Szeretett volna olyan varázslatos zenét játszani, hogy mindenki táncra perdüljön, aki csak hallja! Hát onnantól kezdve, akármerre is járt, s rápendített egy dalra, még a szobrok is megelevenedtek!

•          Szoborjáték: a zene megállta után nem szabad mozogni

Szóval, aki nagyot akar kívánni, aki a felhők között akar járni a születésnapján, bizony meg kell tanulnia egyensúlyoznia jó és rossz kívánság között, nehogy elvesse a sulykot! Mert a végén nagy galibába keveri magát!

•          Kötéltánc: lefektetett kötélen járás, ugrás, keresztbe lépés, négykézláb, stb.

Hogy milyen galibába? Hát, Jószándékú Józsi például azt kívánta születésnapján, hogy az állatkert összes állata legyen szabad! Gondolhatjátok! Az egész város felfordult! A majmok közlekedési dugót okoztak néhány triciklivel, a zsiráfok lelegelték a muskátlikat a házak ablakából, a krokodil meg – ki tudja, milyen okból - vattacukrozva sétálgatott a Ligetben!

•          Állatutánzások: járásformák gyakorlása: négykézláb, kúszva, térden, guggolva, pókjárás (négykézláb hassal felfelé) magas térdemeléssel, saroklendítéssel, stb.

Varázslatosak ám a születésnapok! De vigyázni kell a kívánságokkal. Érdemes először kisebb, de fontosabb kívánságokkal kezdeni. Például az anyukák ilyenkor olyan sebesen sürögnek-forognak, hogy kész csoda, ha nem ütköznek össze saját magukkal az ajtófordulóban: Milyen jó is lenne ilyenkor ezer pincért hívni, akik anya helyett így-úgy egyensúlyozva szaladnának az üdítőkkel és szalvétás szendvicsekkel a fejükön!

•          Pincérjáték: Készítsük elő az egyensúlyozáshoz szükséges eszközöket. Egyensúlyozás kézfejen, fejen, lufival, babzsákkal stb…

Na, de most már elárulom, a kívánságok teljesülésének a titka abban van, hogyan fújod el a tortán a gyertyát! Mert nem elég becsukni a szemed, és teljes szívedből kívánni! A fújás helyes módját is ismerni kell! Meg is tanítom most nektek.

•          Gyertyaláng: A gyerekek üljenek kényelmesen, és fújják ki a levegőt. Ezután adjuk ki az utasítást: „A kisujjatok a gyertya lángja! Próbáljátok szépen lassan kifújni a levegőt, hogy lebegjen a lángocska. Amikor már úgy érzitek, hogy nincs a tüdőtökben több levegő, akkor fújjatok egy nagyot, és oltsátok el a gyertyalángot!” (nehezíthető járással)

Még egyvalamit tudni kell a kívánságokról: olyanok, mint a zabolátlan csikók. Csak akkor jönnek közel, ha türelmesen és szelíden várjuk őket. És sosem tudhatjuk, melyik pillanatban teljesülnek be.

Tegnap elmúlt, holnap még nincs,
a születésnap hatalmas kincs!

Ez a kívánság titkos dala,
trala-la-la-la-la-la-la!

Teljesülhet minden álmod,
ha tiszta szívből így kívánod:

Ez a kívánság titkos dala,
trala-la-la-la-la-la-la!

Teljesüljön minden álmod:
Boldog születésnapot kívánok!

„Óhajom ma életre kel,
gyertyafújó lehelettel.
Rám talál majd váratlanul,
ha sorsom útja úgy alakul.”     
(gyertyafújáskor ….dobpergésszerű dallam….)

 

Címkék: mese írások versek mocorgó

A bejegyzés trackback címe:

https://gyomejoko.blog.hu/api/trackback/id/tr55125705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása