Képzeljétek, megesett egyszer… vagy talán ezerszer is?...,, hogy a Király(nő)  születésnapjára hívtak meg. Nagy bajban voltam, mert hát jól tudom, ajándék nélkül nem illik egy születésnapra beállítani, de mit adhatnék annak, akinek mindene megvan? (Itt esetleg fel lehet sorolni olyan tárgyakat, amiket láttok a szülinapos háztartásában J: Világító csillámpóni… J, varázslatos fakard, és mindenféle bódító elektromos ketyere J vagy éppen őt szolgálja a félelmetes kétkarú turmixgép, és a Jeges déli boszorkány szekrénye is a kincsestárában van…) Mit adhatok annak, akiről azt mesélik, olyan gazdag és jóságos, hogy hiába szórja két kezével az aranytallérjait, alattvalói mindig visszahordják neki!

Végtelen: korongok szétdobálva, mindenkinek össze kell gyűjtenie minél többet és odaszaladni vele a játékvezetőhöz, aki persze azonnal szétdobálja.

Hát ahogy így az ajándékon törve a fejemet bandukolok a palota felé, a  Csengő-bongó mezőhöz érkeztem. Szerencsétlenségemre pont óriások aludtak rajta. Kiterülve nem tűntek ugyan hatalmasnak, de óvatosan kellett kúsznom, másznom nehogy valamelyik orralikába lépjek, vagy egy csengő-bongó fűszálra, mert ha felébrednek, talán csak úgy mókából leharapják a fejemet!

Ne lépj rám: Az egyik csoport játékosai feküdjenek sorban a földön. A másik csapat tagjai folyamatosan egymás után haladva lépjék, ugorják, másszák át őket. (párban, az egyik gyerek lefekszik csillag formába, a másik gyerek pedig sorban átugrik a lábain és a kezein)

Éppen az egyik fülcimpájáról gurultam lefelé, amikor cipőm sarkával megrúgtam az egyik fűszálat! Hirtelen olyan muzsika kerekedett, hogy minden óriás felugrott, és táncra perdült! Majd eltapostak hétmérföldes csizmáikkal. Ennek a fele sem tréfa! – gondoltam, s gyorsan lefogtam a pengő szálakat. Ekkor az óriások tánca abba maradt.  Mind mozdulatlanul álltak.

Szoborjáték: zene megállta után nem szabad mozogni

Nagyon megörültem, hogy ép bőrrel megúszom a kalandot, s az óriások lábai között, kisétáltam a Csengő-bongó mezőről.

Élő alagút: Terpeszben, hídban álló gyerekek átbújnak egymás lába között.

Ahogy magam mögött hagytam a mezőt, feltűntek a palotai kacskaringós tornyai, pompás színei. Már kezdett is a fejem fájni, vajon mit fogok adni a Király(nő)nek? De semmi nem jutott eszembe, még akkor sem, mikor a varázslatos nagy tükrös teremben álltam. Ezer szolga sürgött-forgott, tekergett és kerülgetett. Bizony jeles nap van ma! – hangzott fel mindenfelől.

Pincérjáték: Készítsük elő az egyensúlyozáshoz szükséges eszközöket. Egyensúlyozás kézfejen, fejen, lufival, babzsákkal stb…

Miután a Király(nő) bevonult, és felült kincsekkel és emlékekkel díszített trónjára, a Hadvezér volt az első, aki az ajándékát átadhatta. Ő pedig először bevezényelte a katonáit, akik csodás egyenruhájukban, feszesen masírozva/menetelve fejezték ki tiszteletük az uralkodó iránt.

Katona: Láblendítéssel feszes járás.      

Aztán a Hadvezér a Király(nő) születésnapja alkalmából elrendelte, hogy ezentúl a katonáknak nem kell menetelniük, járjanak, ahogy tetszik. Úgy sincs már háború nagyon régóta. Ennek a rendeletnek a katonák is nagyon megörültek, mert igencsak furcsán néztek rájuk az emberek, amikor a boltban vásároltak.

Alternatív járás: állva, jobb kéz bal láb emelkedik, majd fordítva; ugyanez négykézláb. (létrán lépegetés)

Másodjára az indai király hozta ajándékát! Volt is nagy felfordulás! Mert messzi országokból hozott el mindenféle állatot!  Volt ott majom, kígyó, kenguru, de még olyan is, aminek nevet sem adtak!

Állatutánzások: járásformák gyakorlása: négykézláb, kúszva, térden, guggolva, pókjárás (négykézláb hassal felfelé) magas térdemeléssel, saroklendítéssel, stb.

Végül pedig én, Kalimpa álltam a trónus előtt, hogy ajándékommal kedveskedjem a Király(nő)nek. S bár kezemben semmi sem volt, merész szívvel szóra nyitottam a számat: Kedves Király(nő), a világ minden kincséből neked van a legtöbb! Ezért én csak azt kívánom, hogy a világ legegészségesebb dolgából legyen neked még több!

Tréfás találgatásJ ha szabad ilyet J

Mi a világ legegészségesebb dolga? A születésnap. Mert minél több van belőle, annál tovább élsz.
(amúgy ez Youngman Henny mondása J)

A Király(nő) nagy kacagott a tréfán, és azóta is meghív minden születésnapjára.

Címkék: mese írások mocorgó

A bejegyzés trackback címe:

https://gyomejoko.blog.hu/api/trackback/id/tr205125713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása